Hervormd Holten
Nieuwste berichten/foto's zien? Ververs de webpagina's d.m.v. Ctrl f5 of soms alleen f5.
Behoefte aan contact, een dringende vraag neem dan contact op met één van de personen onderaan deze pagina.
paaslied
Op weg naar Pinksteren:
stuur een video in!

Met hart en ziel

De komende zaterdagen kunt u kijken naar negen zomermeditaties in tv-programma Met hart en ziel. Drie predikanten nemen de kijker mee in ontmoetingen met bekende en minder bekende personages uit het bijbelboek Handelingen.

Rolinka Klein Kranenburg is predikant in Amersfoort Vathorst, Marleen Blootens is voorganger in Rotterdam Overschie en René de Reuver is scriba van de Protestantse Kerk in Nederland.

Timoteüs: ruimte om te zijn wie je bent
(Dominee René de Reuver.)

Gezien worden, gewaardeerd worden. Als kind groei je daarvan, als jongere doet het je goed, en ook als volwassene. Waardering en erkenning hebben we allemaal nodig.

De vraag is natuurlijk wel: word je gewaardeerd om wie je bent, of omdat de ander je kan gebruiken? Om de unieke persoon die jij bent, of om wat anders?

Timoteüs is een inspirerend voorbeeld. Een jongeman, geboren in de eerste eeuw van onze jaartelling, in het huidige Turkije. ‘Vereerder van God’, betekent zijn naam. Die hadden zijn ouders hem gegeven. Een joodse moeder, een niet-joodse vader. Timoteüs heeft het geloof meegekregen van zijn moeder en oma.

Als Paulus de jongen ziet, denkt hij: die kan ik goed gebruiken op mijn zendingsreizen in Turkije en Griekenland. Zo wordt Timoteüs Paulus’ secretaris en assistent, zijn steun en toeverlaat. Maar kiest Paulus Timoteüs nu om wie hij is, of slechts omdat hij hem goed kon gebruiken? Blijft Timoteüs het knechtje van Paulus, de grote meester, of krijgt hij de ruimte om te zijn wie hij is?

Wat opvalt is dat Paulus Timoteüs het volste vertrouwen geeft. Paulus komt voor hem op, staat achter hem en geeft hem ruimte om de dingen op zijn manier te doen. Twee keer stuurt Paulus Timoteüs, alleen, naar een christelijke gemeente waar problemen zijn. Eerst in Tessalonica en later in Korinte. In het volste vertrouwen dat hij de mensen daar weet te bemoedigen en bij elkaar te houden.

Hoe bescheiden en verlegen Timoteüs ook is, hij gaat. En wijst, zowel in Tessalonica als Korinte, al die verschillende mensen erop dat er voor iedereen - man of vrouw, jong of oud, beschadigd of gaaf, rechtvaardig of slecht - plaats is om te schuilen, een plaats in Gods licht, als tafelgenoot!