Aanmelden kerkdienst of bel 06 47 17 06 88

Het goede leven: niet zoet, niet zuur, maar zout

De startzondag heeft dit jaar als thema ‘Het goe-de leven’. Een thema dat je natuurlijk van heel veel kanten kunt belichten. Ik kies nu even voor de insteek dat het goede leven niet zoet is, niet zuur, maar zout. Daarbij denk ik aan deze woorden van Jezus: Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt. (Mat. 5: 13)

Het schijnt dat men vroeger om zout te winnen uit de Dode Zee grote klompen haalde die men vervolgens liet drogen. Wanneer men de klompen echter te lang liet liggen, kreeg het een vies, soort chloorachtig smaakje. Je kon het dan hooguit nog gebruiken om op landweggetjes gaten mee te vullen en goed plat te stampen. Daar heeft Jezus het over als hij spreekt over zout dat zijn smaak verliest. Dat dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt. Hij zegt erbij: 'Jullie zijn het zout van de aarde.' Hij zegt niet: 'Jullie moeten het zout van de aarde zijn.' Je kunt soms het gevoel hebben dat je allerlei dingen moet van de Bijbel. Maar we moeten geen zout worden, we zijn het al. We hoeven geen andere mensen te worden. Het gaat hier over worden wie je bent. Dat klinkt toch al als het goede leven!

Iemand wees er eens op dat je vanuit de Bijbel eerder zou verwachten dat Jezus iets had gezegd als 'jullie zijn de honing van de aarde'. Het gaat in de Bijbel vaak over het liefdesgebod en dan lijkt honing een goed beeld te zijn. Maar Jezus heeft het niet over honing. We hoeven geen stroperige, zoete mensen te zijn die alles goed en aardig vinden. Maar het is ook niet de bedoeling om augurken te zijn. Wie als een zuurpruim altijd met een opgeheven wijsvingertje waarschuwt tegen van alles en nog wat, die heeft het ook niet begrepen. We zijn niet zoet, niet zuur, maar zout.

Wat zijn de eigenschappen van zout? Zout is niet altijd prettig, want het kan prikken en branden in een wond. Zout zuivert, het brandt weg wat er niet thuishoort, het irriteert en het roept weerstand op. De andere kant van zout is dat het smaak geeft. Zouteloos eten is flauw. Zo werkt zout en zo kan ons zijn/onze aanwezigheid ook werken op de werkvloer, in de politiek, op school, in de opvoeding, in vriendschappen, in de buurt. Betrokken en bederf werend, maar ook bevestigend en smaakmakend. Wees zoutend zout, waar je ook bent!

Juist nu we niet in groten getale bijeenkomen in de kerk (dat veilige fijne gevoel van vele zoutkorreltjes in een vaatje bij elkaar), is mogelijk de positieve prikkel daaraan dat we nog meer beseffen dat we overal waar we zijn zoutend zout mogen zijn. Het goede leven is zout, opdat anderen ook de smaak te pakken krijgen van onze Goede God, die de bron van Leven is.

ds. Meinske van Sandijk – van der Wal

Radio 350

Uitzendingen
De volgende uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 20 september en 25 oktober. Hoe het dan staat met de mogelijkheden wat betreft de kerkdiensten, weten we nu nog niet precies, maar we hopen de rechtstreekse uitzending van de online kerkdiensten op beide data vanuit de Dorpskerk te doen.

De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.
Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.
Alle kerkelijke uitzendingen op Radio 350
  • 13 sep. Non stop gewijde muziek
  • 20 sep. Kerkradio 350 Holten, vanuit de Dorpskerk
  • 27 sep. Non stop gewijde muziek
  • 4 okt. Hervormde Gemeente – Rijssen
  • 11 okt. Protestantse Gemeente Open Hof – Rijssen
  • 18 okt. Non stop gewijde muziek
  • 25 okt. Kerkradio 350 Holten, vanuit de Dorpskerk
Ontvangst
Radio 350 is nu ook weer te ontvangen via de ether op de FM-band, op de frequentie 92.3 MHz. Misschien nog niet in heel Holten, maar wel voor het grootste gedeelte.
Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.