logo PKN Hervormde Gemeente Holten

Geloven op afstand

Plexiglas, linten en desinfectiemiddel begroeten je, als je de supermarkt binnenstapt. Inmiddels leven we in een situatie die niemand van ons een half jaar geleden had kunnen voorzien. We moeten ten minste anderhalve me-ter afstand tot elkaar houden, om zo besmetting te voorkomen. Grote groepen mensen zijn verboden, en dat heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Ook op de kerk: de diensten zijn nu op afstand, online, we kunnen dus niet meer met elkaar in de kerkbanken zitten, samen zingen en ons geloof vieren. Iemand mailde me ook al, we missen de derde helft, het koffiedrinken na de dienst. En dat gevoel deel ik.
Het lijfelijk aanwezig zijn bij elkaar, in de kerk, is een wezenlijk onderdeel van het kerk-zijn, laat deze tijd ons zo zien. We kunnen pas echt een ‘lichaam van Christus’ zijn, als we er zelf ook echt bij zijn.

In dit lijfelijke gemis in het gemeente-zijn, zijn we daarom met elkaar op zoek, naar nieuwe wegen om elkaar te blijven zoeken, contact te houden, en ook om te geloven. Een uitdaging, dat zeker, maar toch blijven er, ondanks alle beperkingen, nog wegen open. Er ontstaan gelukkig allerlei nieuwe initiatieven en kansen. Misschien dat de geschiedenis ons daarbij ook nog wat kan leren. Geloven op afstand, met elkaar, is namelijk niet iets nieuws. Dat is al vaker in de geschiedenis voorgekomen. Op andere manieren, door andere oorzaken, maar er zijn zeker parallellen te vinden. Zo staan er in het Oude Testament veel verhalen die zich afspelen in en rondom de Babylonische ballingschap.

Deze ballingschap naar Babylonië verwijst naar de verbanning van een grote groep Joden naar Babylon, het machtige land dat Israël versloeg, Jeruzalem innam en de tempel verwoestte. Hele andere omstandigheden dan die van ons, maar ook toen konden mensen dus niet meer naar hun kerk, of tempel, en moesten ze nieuwe wegen vinden om met elkaar te geloven. Ze konden dus niet meer met elkaar vieren en elkaar opzoeken was gevaarlijk, omdat de vijandige Babyloniërs niet veel ophadden met de Joden. Toch hielden deze Joden vol, bleven ze proberen hun geloof met elkaar levend te houden, en hadden ze vertrouwen dat God hen ook daar niet vergeten was. En dat ze bleven vertrouwen, laat de Bijbel ook wel zien: diverse Bijbelboeken zijn rond die tijd ontstaan, of beschrijven gebeurtenissen uit die periode. God was hen ook toen, of misschien eigenlijk wel juíst toen nabij, in die lastige omstandigheden.

Ook in onze tijden blijft samen geloven dus mogelijk. Misschien niet op de manier zoals we gewend zijn, en met wat meer uitdagingen dan we hadden gehoopt. Elkaar wat vaker bellen, even een kaartje, mailtje of appje sturen, allemaal manieren om onze kerkgemeenschap toch vorm te blijven geven, ook in deze tijden. En hopelijk kunnen we deze crisis uiteindelijk afsluiten zoals dat ook in Jeruzalem gebeurde. In Nehemia 8 roept Ezra het volk op: ‘Maak een feestmaal klaar met lekker eten en drinken, en deel ervan uit aan wie niets heeft, want deze dag is gewijd aan onze Heer.’ Een mooie dag om met elkaar naar uit te kijken.

ds. Mark van Sandijk

Radio 350

Uitzendingen
De volgende uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 24 mei en 21 juni. Hoe het dan staat met de mogelijkheden wat betreft de kerkdiensten, weten we natuurlijk nog niet, maar we hopen de rechtstreekse uitzending van de online kerkdiensten op 24 mei vanuit de Kandelaar en op 21 juni vanuit de Dorpskerk te doen.
Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.
Overige kerkelijke uitzendingen op Radio 350
  • 17 mei Non stop gewijde muziek
  • 24 mei Kerkradio 350 Holten, vanuit de Kandelaar
  • 31 mei Non stop gewijde muziek
  • 07 juni Non stop gewijde muziek
  • 14 juni Non stop gewijde muziek
  • 21 juni Kerkradio 350 Holten, vanuit de Dorpskerk
Ontvangst
Radio 350 is nu ook weer te ontvangen via de ether op de FM-band, op de frequentie 92.3 MHz. Misschien nog niet in heel Holten, maar wel voor het grootste gedeelte.
Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.