Voorkant art. HK/Radio 350
Voorkant art. HK /Radio 350

Schrikkeldagen

Eens in de vier jaar is het weer zover: we hebben een dag extra! Ook nu komt die dag er weer aan. Schrikkeldag, 29 februari, valt dit jaar op een zaterdag. Hebt u nog leuke plannen gemaakt voor die extra dag? Voor Meinske en mij brengt schrikkeldag elke keer in ieder geval weer wat mooie herinneringen naar boven. Ik zal u niet precies vertellen waarom, maar een tipje van de sluier kan ik wel oplichten: 8 jaar geleden, begin 2012, hebben we elkaar voor het eerst ontmoet. Wellicht doet u op deze extra dag gewoon hetzelfde als op alle andere dagen. Maar misschien ook niet, volgens het CBS is het namelijk een populaire trouwdag: gemiddeld trouwen er meer dan 2 keer zoveel stellen als op een andere dag in februari. Of misschien bent u wel jarig. Ik zag dat er bijna 11.000 Nederlanders geboren zijn op een schrikkeldag.

Of we het nu ongemerkt voorbij laten gaan, of dat we deze dag iets bijzonders gaan doen, die extra dag is er in ieder geval, of we het nu willen of niet. Maar dat geldt trouwens niet overal: in veel andere culturen, op andere plekken, gebrui-ken mensen weer andere kalenders. Zo is het Joodse jaar bijvoorbeeld een stuk korter dan het onze. Daarom voegen ze om de paar jaar gewoon een hele maand toe aan hun kalender, om alles weer gelijk te trekken. In de Bijbel vind je daarom ook niets over schrikkeldagen of -jaren. Maar, na wat bladeren, bleek ik wel een verhaal te kunnen vinden over een extra dag, namelijk in het Oude Testament. Het is Jozua, de opvolger van Mozes, die hierom vraagt, in hoofdstuk 10 van het boek dat zijn naam draagt. Jozua bidt, in aanwezigheid van het Joodse volk, om een extra dag waarop God hen kon redden van hun vijanden. En dat gebeurt. De zon en maan stoppen een volle dag met draaien, en zo krijgen de Joden de extra tijd die ze nodig hebben. Het Joodse volk wordt die dag gered, zijn vijanden worden verslagen, en Gods plan kan doorgaan.

Om Zijn plan door te laten gaan, zorgt God hier dus voor een extra dag. Geen dag die vooraf op de kalender stond aangegeven, maar een dag die God invoegde omdat dat nodig was voor Zijn plan. Dat is ook de enige keer dat er in de Bijbel over zo’n toegevoegde dag wordt gesproken. Onze extra dagen vinden we nu alleen nog maar terug op de kalender, elke vier jaar dus ingepland als 29 februari. Het is met een nuchtere opmerking van de deuterocanonieke Sirach waarmee ik mijn verhaal over schrikkeldagen wil afsluiten (33:7): ‘Waardoor is de ene dag beter dan de andere? Het licht van de dag komt toch het hele jaar door van de zon?’ Uiteindelijk is het toch de Bijbel die me weer even met beide benen op de grond zet. Inderdaad, iedere dag komt de zon weer op. Schrikkeldag of niet.

ds. Mark van Sandijk

Radio 350

Uitzendingen
De volgende uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 1 maart (gewijzigde datum!) en voor 22 maart. De rechtstreekse uitzending van de kerkdienst komt op 1 maart vanuit de Dorpskerk en op 22 maart vanuit de Kandelaar.

De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.

Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.

Overige kerkelijke uitzendingen op Radio 350

Ontvangst
Radio 350 is nu ook weer te ontvangen via de ether op de FM-band, op de frequentie 92.3 MHz. Misschien nog niet in heel Holten, maar wel voor het grootste gedeelte.

Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.
Geef voor je kerk