Voorlopig zijn er geen fysieke kerkdiensten meer.
Wel zijn alle diensten te volgen via Kerkdienst gemist.

Na veertig dagen…

Inmiddels zijn we alweer over de helft van de 40-dagentijd. Nog ruim een week en dan is het zo-ver: Pasen. Het feest van de opstanding van Jezus. Het mooie van zo’n 40-dagentijd is dat je altijd precies weet wanneer de dag aanbreekt dat het echte feest plaats gaat vinden. De zondagen tellen niet mee, dus eigenlijk duurt de periode 46 dagen, en dan is het feest. Altijd als de veertigdagentijd start, weet je daarom dat het precies 7,5 week later Pasen is. Ook Pinksteren staat daarmee vast: de 50ste dag vanaf Pasen, en Hemelvaart is 10 dagen daarvoor. Zo volgen we vanaf Aswoensdag, de startdatum van de 40-dagentijd, elk jaar een vast ritme waarin het voor iedereen duidelijk is wanneer welk feest gaat plaatsvinden.

In ons leven is dat natuurlijk lang niet altijd het geval. Van veel gebeurtenissen is het onzeker wanneer ze precies zullen plaatsvinden. We kunnen niet in de toekomst kijken. Zoiets maken we nu ook al ruim een jaar mee met het coronavirus. We zijn inmiddels wel op zoek naar een duidelijke stip aan de horizon: vanaf die dag, of deze maand, wordt alles weer ‘normaal’. Vanaf dat moment kunnen we weer op bezoek bij familie, bij vrienden, ’s avonds na 9 uur over straat, weer gewoon naar school, naar de kerk, naar de winkel. Kunnen we ons mondkapje thuislaten. Heel begrijpelijk dat we zouden willen weten wanneer dat allemaal weer mogelijk is. Dan kunnen we ergens naartoe leven, en dat geeft ook weer extra motivatie om alle beperkingen nu vol te houden.

Maar helaas, we kunnen niet in de toekomst kijken. Misschien komen er nog wel nieuwe varianten van het virus, of gaat het vaccineren juist wel sneller dan we vooraf dachten. Veel ligt buiten onze macht.

En eigenlijk geldt dit net zo goed voor deze veertigdagentijd. We weten dat, na deze periode, inderdaad altijd Pasen komt. Jezus is opgestaan, en dat vieren we op die dag. Maar er is ook heel veel dat we nog niet weten. Zo zei Jezus op de dag van zijn kruisiging tegen de hogepriesters die hem gevangen hadden genomen: ‘Vanaf nu zult u de Mensenzoon zien zitten aan de rechterhand van de Machtige en hem zien komen op de wolken van de hemel.’ Maar wanneer is dit dan precies? Wanneer zien we Jezus terugkomen op die wolken van de hemel? Zo is in het geloof dus ook lang niet alles altijd vooraf bekend. Er is van alles wat we nog niet weten, en ook buiten onze macht ligt. Maar juist daarin is het kunnen vieren van Pasen een vreugde. Vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood, en dat daarmee de dood is overwonnen.

We weten nog steeds niet hoe de toekomst er precies uit zal zien. Wat ons nog allemaal te wachten staat, of zal overkomen. Maar ondanks alles mogen we geloven, dat onze bestemming vaststaat. Gods Koninkrijk zal komen, en wij zijn ernaar onderweg. Dat mogen we geloven, elke dag weer.

ds. Mark van Sandijk

Radio 350

Uitzendingen
De volgende uitzendingen die de werkgroep Kerkradio 350 Holten verzorgt, staan gepland voor 25 april en 30 mei. De rechtstreekse uitzending van de – online – kerkdiensten komt op 25 april vanuit de Dorpskerk en op 30 mei vanuit de Kandelaar.

De uitzendingen zijn van 9.00 tot 12.00 uur, met daarin om 9.30 uur de rechtstreekse kerkdienst en van 11.00 tot 12.00 uur het verzoekprogramma.
Verzoekjes
Aan de onderstaande contactpersonen kunt u telefonisch verzoekjes doorgeven:
Dini Oonk, 0548 - 36 30 62
Bert Tromop, 0548 - 36 20 63.
Alle kerkelijke uitzendingen op Radio 350
  • 28 mrt. Kerkradio 350 Holten, vanuit de Kandelaar
  • 04 apr. Non stop gewijde muziek
  • 11 apr. Non stop gewijde muziek
  • 18 apr. Hervormde gemeente, Rijssen
  • 25 apr. Kerkradio 350 Holten, vanuit de Dorpskerk
Ontvangst
Radio 350 is nu ook weer te ontvangen via de ether op de FM-band, op de frequentie 92.3 MHz. Misschien nog niet in heel Holten, maar wel voor het grootste gedeelte. Verder via de kabel van Ziggo op kanaal 923 en via glasvezel KPN op kanaal 1054 en Tele2 via menu Lokale R-TV.
Kerkradio Algemeen
Indien u graag een aansluiting op de kerkradio wilt hebben, of als er problemen zijn met de bestaande aansluiting, dan kunnen zij die aangesloten zijn op het kerkradionet van de Dorpskerk contact opnemen met Jannie Oolbekkink, tel. 0548 – 36 21 65 of 06 – 17 54 70 45 en wie aangesloten is op het kerkradionet van de Kandelaar kan met Johan Bosschers, tel. 0548 – 36 23 86.